Monday, November 2, 2015

Tempat Letak Kereta Bertingkat HKL ( Hospital Kuala Lumpur)

Pada minggu yang lepas, hari Khamis 29 Oktober 2015 admin ke Hospital Kuala Lumpur untuk urusan janji temu dengan doktor pakar di Institut Pendiatrik Hospital Kuala Lumpur. Sebenarnya sudah setahun admin tidak ke sana.

Pada suatu masa dahulu, HKL adalah "rumah kedua"admin. Mengimbau kembali kenangan di HKL adalah memori yang tidak akan di lupakan. Admin pernah bermalam  dalam kereta di parkir berhadapan Hospital Bersalin HKL.

Tetapi kenangan yang paling susah untuk lupakan adalah mencari petak kosong parkir. Setiap kali ke HKL, itu adalah masalahnya. Walaupun pihak HKL ada menyediakan kemudahan parking tetapi masih tidak mencukupi.

Admin masih ingat lagi, parkir berbayar pernah di sediakan berhampiran dengan surau HKL. Namun ianya tetap penuh. Lebih-lebih lagi jika kita tiba di HKL jam lapan pagi dan keatas. Jika di waktu puncak iaitu sebelah petang, jangan haraplah untuk mendapat parking di situ. Namun begitu, petak parkir itu tidak bertahan lama, HKL terpaksa menutupnya. Pada pertimbangan admin, mungkin ruang itu masih di perlukan untuk membina bangunan ynag lebih penting dan mustahak.

Untuk mengatasi masalah parkir, admin terpaksa meletakkan kereta di luar HKL iaitu petak parkir berhampiran dengan apartment penempatan kakitangan HKL. Walaupun agak jauh, tetapi di sinilah tempat yang ada. Banyak tapak parkir di sediakan dengan percuma.


Semuanya tinggal kenangan!!

Pada hari ini, 29 Oktober 2015 sekali lagi admin menjejakkan kaki ke sini. Seperti biasa, selepas menurunkan isteri dan anak di Institut Pendiatrik, admin terus ke tempat parkir biasa. Malangnya sesudah tiba di sana, tempat parkir di tutup. Menurut papan tanda, mesti mendapatkan pas masuk di Pejabat Pengurusan Parking Bertingkat.

Opppsss. Parking Bertingkat. Rupanya Parkir Bertingkat HKL sudah siap. Di mana ye ?  Tanpa membuang masa, admin terus keluar dari kawasan parkir tersebut dan terus mencari Parking Bertingkat HKL.

Tempat Letak Kereta Bertingkat HKL telah rasmi dan di buka kepada pengguna pada bulan March 2015. Laporan penuh oleh Utusan Malaysia sila klik di sini sini

Menurut laporan akhbar tersebut, caj yang di kenakan adalah berpatutan. Admin tidak sempat menggunakan petak parkir tersebut kerana leka memerhati dan berbual dengan kenalan baharu yang juga meletakkan kereta di bahu jalan.

Jika anda perasan, berhadapan parkir tersebut adalah "information board" secara elektronik yang mengemas kini status petak parkir bertingkat. Kalau tidak silap, parkir bertingkat mempunyai 7 tingkat dan menurut laporan surat khabar boleh menempatkan sehingga 1951 kenderaan. Pada pemerhatian admin juga, tertulis di hadapan bangunan tersebut kad " Touch N Go " juga boleh digunakan.

Jadi kepada anda yang ada urusan di HKL, tidak perlu bimbang lagi tentang masalah parking ye.

No comments:

Post a Comment